top of page
  • Writer's pictureTiina Leinonen

Opas Tiinan luontoretket - lumikenkäillen, hiihtäen, meloen, patikoiden, metsäterveys -päivät

Jokaisella hetkellä luonnossa on oma tunnelmansa. Jokainen vuodenaika avaa uuden taian luonnossa liikkumiseen; tutussakin lähiluonnossa; metsävaellus kävellen sula- aikana ja lumikengillä askeltaen pulverilumessa, kuun valossa ja tähtien loisteessa. Luonnon voimakkaalla kiertokululla on vaikutusta ihmiseen; osaatko tunnistaa vuorokauden luonnon syklin ilmiöt omassa kehossasi, arjessasi?

Olen ilolla toteuttamassa Saimaan luontopäivääsi, saimaalaisella rakkaudella - kotiani kohtaan. Retkesi onninstuminen on minulle kunnia-asia.


LUMIKENKÄRETKET Lähde lumikenkäilemään talvisen metsäluonnon syliin. Lumessa tallaaminen tuo liikunnallista hyvää oloa mielelle ja keholle. Lumikengillä pääset lähelle luontoa näkemään ja kuulemaan. Saat askeltaa puhtailla kimaltelevilla hangilla tai haastaa itsesi pulverilumessa lumiseikkailuun nousemaan vuoria ylös ja laskemaan telemark-askelin vuoria alas.

Talviset sauvaliikunnat kuten hiihtäminen, sauvakävely ja lumikenkäily ovat kokonaisvaltaisia lihaskuntolajeja. Lumikenkäily on siitä hyvä kuntoharjoittelulaji, sillä kunto kohoaa ihan huomaamatta. Lisäämällä vauhtia lajista tulee teholiikuntaa, joka kuluttaa reippaasti energiaa. Lumikenkäilijä ei tarvitse luistoa, latuja eikä jäätä, sillä kengilllä pääsee koskemattomille hangille ja vaihtelevaan maastoon. Sillä aikaa kun laduilla kiitävät elmukelmuun pukeutuneet hiihtäjät nauttivat vauhdista, voi sunnuntaiurhelija vetää lumikengät jalkaansa ja poiketa metsään kävelemään omia polkujaan.

Lumen vastus tehostaa kävelyä Vaikka lumikenkäily on nivel- ja jänneystävällistä liikuntaa, rasittaa se lihaksistoa ja verenkiertoelimiä. Lumikenkäily on jopa 60 % tehokkaampaa kuin kävely, jos maasto on vaativa ja vauhti kova. Askeltavuudessa tarvitaan enemmän voimaa kuin kävelyssä, jolloin jalat, pakarat ja reidet vahvistuvat. Suomen Ladun tekemien kenttätestien mukaan voi lumikenkäretkeilijä parhaimmillaan kuluttaa energiaa 1,5 - 2 kcal/minuutissa. Lumen vastus ja sauvojen tehokas käyttö nostavat sykettä 10-20 lyöntiä minuutissa, kuin sauvoja käytetään tehokkaasti.

Varusteet tilanteen mukaan Lumikenkäsiteisiin eivät sovellu korolliset talvisaappaat eivätkä kumisaappaat, vaan kovalestinen kenkä, jota kovakaan side ei hankaa. Tavalliset suksisauvat tekevät liikkumisesta vakaata ja jakavat kuormitusta kehon eri osille tasaisemmin. Sauvoilla saa tukea ylä- ja alamäessä ja ne lisäävät liikkuvuutta selkään ja hartioihin. - Suomessa on saatavilla yli kymmenen erilaista lumikenkämallia, joiden hinta vaihtelee 20 eurosta 200 euroon, sanoo Johanna Kokko. Käyttötarkoitus ratkaisee siteen vaatimuksen, mutta siteen täytyy aina tukea jalkaa.


Lue lisää ja varaa Opas-Tiinan opastetut luontoliikuntaretki, virkistyspäivä tai lumikenkävaellus puh 0500 380 032

Opas -Tiinan Luontovoimaa -retket : luonto- ja melontaretket, metsäterveyspäivät, Taiga-jumppa ulkoliikuntatunnit Kanssani pääset tuntemaan Saimaan kätkettyjen aarteiden luontopaikkoja Saimaan järvipuistossa -kainvälisesti arvokkaalla Saimaan järvi- ja metsäalueella (Natura) ja sukeltamaan saimaan myyttien ja pyhien vuorien saloihin retkitukikohdassani Pienniemen Taigassa - saimaan eränkävijoitten sija -haukkovuorien kainalossa -luontohoivaa päiviä ikiaikaisia viisauksia ja perinteitä kunnioittaen ...

Kesän melontaretket opastavat sinun rakastumaan melontaan * Kokeile ja opi melonnan alkeet" saimaan syleilyssä . Kesäaikana on viikottain ohejelmassa opi kajakkimelonnan alkeet tunnit, melontakursseja, saaristoretket kauneimmilla norppavesillä, melontavaellukset oppimaan Saimaan melontaretkeilyn upeimmat melontavedet jja nähtävyydet.


Toukokuussa bongaamaan Saimaannorpan ja aistimaan ikiaikaisten kallioseinämien henkeä, paikkoja san missä ihminen on voimaantunut kautta aikojen -näkemään upeita luonnonnähtävyyksiä saaristoa, vuoria ja luolia, kalliorotkoja, metsälampia.

Opaspalvelut ja retkeni Neitvuorella " hyvän haltijattaren jäljillä" ja Hiidenmaan vaellusualueella. Neitvuori on yksi suosittu Luonterin kuuluisin nähtävyysvuori (186m) ja vaellusalue. Vuoren laelta avautuu huikea näkymä Saimaan Luonterin Saaristoon. Neitvuori retkeni johdattaa sinut "neitsytvuoren" ikiaikaisen pyhän voimapaikan " tarinaan ja aikaan, milloin vesitie oli saaristolaisten soutureitti.

Sydänmaan metsä ja retkeilyalue on geologisesti arvokas metsäluontokohde . Anttolan kylää ympäröi Piilokorppi ja Sydänmaa ja Hallavuoren metsäalueet. Tämän huikea metsä-erämaan saloihin pääset tuntemaan monipuolisella retkiohjelmalla höystettynä kaikkina vuodenaikoina.
Taiga-jumppa -terveysmetsäliikunta


Osa I Voimakävely Ensin lämmitellään keho ja mieli puhtaaksi opastetulla metsäkävelyllä; jokaisella metsällä on oma tunnelmansa /Mäntymetsä ja Kuusimetsä, Kalliometsä.

Osa II Metsätreeni ” Fun” Oman kehon painolla metsäistä voimistelua - puita, kiviä ja luonnon pinnamuotoja hyödyntäen (voimistelua, venyttelyä ja liikkuvuusharjoitteita oman kehon painolla) hengitysharjoituksia, miten oman kehon hengitys sulautuu energian virtaan luonnossa

Osa III Metsärentoutus

Aisteja herkistellen: metsästä löytyy jokaiselle oma hiljentymispaikka mistä tunnistat luonnon voimapaikat. Luonto antaa unelmille siivet! Luonnossa Energia virtaa -Liikkumaan on ihminen luotu, niin kuin vesi, puu, eläin

Opas-Tiina | Melonta | Luontoliikunta | Terveys Oman kehon voimalla Saimaan saaristossa ja Suomen Metsäluonnossa Luonto ja ympäristökasvatus, kulttuuriperimä ja tarinat, metsämytologia


Tiina 0500 380 032

guidetiina@gmail.com


149 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page